Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
4. novembra 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

Stratégia jadrových elektrární priateľská k životnému prostrediu bola ústrednou témou medzinárodného fóra AtomEco 2013

Podľa názoru generálneho riaditeľa spoločnosti ROSATOM Sergeja Kirijenka súvisia environmentálne aspekty jadrovej energetiky s globálnym vývojom. „Odpovede na otázky o budúcom rozvoji celosvetového jadrového priemyslu zazneli počas Ministerskej konferencie MAAE o  jadrovej energii v XXI. storočí. Takmer 90% účastníkov konferencie hovorilo o  plánoch na rozvoj jadrovej energetiky,“ zdôraznil S. Kirijenko. Podľa generálneho riaditeľa ROSATOMu sú základným predpokladom pre ďalší rozvoj jadrovej energetiky nielen otázky zaistenia bezpečnosti existujúcich jadrových elektrární a  tých, ktoré sú vo výstavbe, ale aj budovanie dôvery verejnosti pokiaľ ide o jadrovú energetiku. To je možné dosiahnuť prostredníctvom poskytovania maximálne spoľahlivých a dostupných informácií o environmentálnych dopadoch jadrových zariadení.

Podľa S. Kirijenka prináša mierové využitie jadra z  pohľadu ochrany životného prostredia významné benefity. Ako uviedol, celkové emisie ruských jadrových elektrární predstavujú niečo vyše tisíc ton za rok, kým jedna tepelná elektráreň vyprodukuje až 20 tisíc ton emisií ročne. „Neustále sa však zvyšujú náklady na ochranu životného prostredia: kým v roku 2011 dosahovali hodnotu 10,7 mld. rubľov (približne 340 mil. USD), v roku 2012 stúpli na 1,5 násobok a dosiahli 15,7 mld. rubľov (približne 492 mil. USD),“ zdôraznil S. Kirijenko.

O stratégii nulových dopadov a  o jej implementácii hovoril na fóre Oleg Krjukov, riaditeľ pre politiku nakladania s rádioaktávnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom a  vyraďovanie jadrových zariadení spoločnosti ROSATOM. „Stratégia nulových dopadov je politikou bezpečnosti v rámci nášho podnikania. Je zameraná na zlepšenie životného prostredia a minimalizovanie dopadov formou znižovania emisií na úroveň nižšiu ako povoľujú normy,“ uviedol O. Krjukov. Aby bolo možné dosiahnuť spomínaný cieľ, je potrebné zaoberať sa vyriešením takých problémov ako je nedoriešiené jadrové dedičstvo z minulosti, vytvorenie moderných systémov na manipuláciu s vyhoretým jadrovým palivom a s jadrovými odpadmi, ako aj moderných metód vyraďovania jadrových zariadení. Medzi cieľmi, ktoré vo svojom vystúpení spomenul, je aj cieľ spracovať väčší objem vyhoretého jadrového paliva, než bude objem výroby nového paliva. Stratégia zahŕňa aj územnú optimalizáciu úložísk odpadu, ako aj podstatnejšie rozšírenie celosvetovej spolupráce pri riešení problémov v tejto oblasti. Ako zdôraznil O. Krjukov, stratégia nulových dopadov je založená nielen na existujúcej technickej základni, ale na novobudovanej. Jednou z kľúčových technológií, ktoré uľahčia realizáciu tejto stratégie, je uzavretý palivový cyklus.

O vývoji technológie uzavretých palivových cyklov v Rusku hovoril Vjačeslav Peršukov, námestník generálneho riaditeľa a riaditeľ Direktorátu pre vedecký a technický komplex spoločnosti ROSATOM. Podľa jeho slov uzavretý palivový cyklus bude eliminovať príčiny mnohých negatívnych dopadov jadrovej energetiky. Bude predstavovať príležitosť pre podstatné zníženie objemu vyhoretého paliva, a  teda aj objemu prepravy a  priamo ukladaného vyhoretého jadrového paliva. V. Peršukov zdôraznil, že úlohou ROSATOMu je do roku 2020 preukázať schopnosť používať konkurencieschopné technológie uzavretého cyklu vyhoretého paliva na báze olovom chladeného rýchleho reaktora v  rámci experimentálneho komplexu.

Medzinárodná environmentálna mimovládna organizácia Bellona a ROSATOM nadviazali konštruktívny dialóg. Predseda MVO Bellona Alexander Nikitin vo svojom prejave na AtomEco 2013 zdôraznil, že ROSATOM realizuje správnu politiku otvoreného dialógu s verejnosťou. Podľa jeho slov sa vďala vplyvu vedenia spoločnosti ROSATOM situácia významne zmenila. Spoločnosť začala realizovať politiku kontaktov s  verejnosťou na rôznych úrovniach. Pred 5 – 7 rokmi bolo ťažké si vôbec predstaviť, že by sa zástupcovia takej organizácie ako je Bellona mohli vôbec postaviť na pódium a  že by zástupcovia Greenpeace sedeli v  miestnosti so zástupcami ROSATOMu, povedal A. Nikitin. Zároveň zdôraznil, že všetky podniky ruského jadrového priemyslu pripravujú environmentálne správy dostupné pre verejnosť. „Detailne sledujeme, ako sa situácia mení a  myslím si, že sme významne pokročili vpred. Tento rok sme v  boli v Krasnojarsku pri prezentácii správy Ťažobného a  chemického kombinátu a naša skupina známych oponentov jadrového priemyslu správu hodnotila veľmi kladne. Samozrejme, ešte stále nám zostáva urobiť veľa práce. Ale všetky tieto kroky zvyšujú úroveň informovanosti verejnosti a  jej dôveru v  jadrový priemysel,” uzavrel A. Nikitin.

Okrem zástupcov ROSATOMu sa v 10 sekciách fóra zúčastnili aj predstavitelia ruských a  medzinárodných agentúr ako napr. Ministerstvo prírodných zdrojov RF, Agentúra OECD pre jadrovú energiu (Nuclear Energy Agency of the Organization for Economic Cooperation and Development), top manažéri ruských a  zahraničných spoločností a  tiež zástupcovia ruských a  zahraničných environmentálnych organizácií. Na fóre sa zúčastnili delegáti z  18 krajín a na výstave predstavilo svoje projekty 31 spoločností.

Zdroj:Rusatom Overseas

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.