Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. októbra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Ukončenie partnerskej previerky WANO v AE Bohunice V2

23 členný medzinárodný tím odborníkov z deviatich krajín, ktorý realizoval partnerskú previerku, bol vedený predstaviteľom WANO z Českej republiky Zbyňkom Grundom.

Počas záverečného stretnutia s manažmentom spoločnosti zástupca WANO Igor Zonov uviedol: „Cieľom WANO je sústavné zlepšovanie v oblasti bezpečnosti a prevádzky. Absolútne počty sú dôležité, ale ešte dôležitejšie je poučenie a porovnanie výsledkov z predchádzajúcej previerky, ktorá sa konala v roku 2007. Niekoľko opatrení, ktoré  boli prijaté od roku 2007, zabránili  opakovaniu odporučení z predchádzajúcich previerok a ukázali zlepšenie v cieľových oblastiach. Zároveň súčasná previerka poskytne manažmentu elektrárne hodnotný materiál podporujúci implementáciu jej výsledkov. Manažment elektrárne ho odovzdá riadiacim pracovníkov jednotlivých útvarov a v tomto ohľade  by som rád podčiarkol dôležitosť organizačnej zmeny, ktorá prinesie výhody prevádzke elektrárne Bohunice V2. Z týchto dôvodov sa domnievam, že Slovenské elektrárne budú správne implementovať výsledky partnerskej previerky“.

Experti počas Previerky WANO (Peer Review) posudzujú a hodnotia rôzne oblasti riadenia, prevádzky a údržby jadrového zariadenia. Previerky WANO (Peer Review) sú jedným z najdôležitejších programov medzinárodnej spolupráce v rámci asociácie. Previerka nemá charakter inšpekcie a prebieha na dobrovoľnom základe.

Poslaním misie WANO je maximalizovať bezpečnosť a spoľahlivosť jadrových elektrární na celom svete prostredníctvom vzájomnej spolupráce pri hodnotení, porovnávaní a zlepšovaní výkonnosti – prostredníctvom vzájomnej výmeny informácií, ako aj využívaním najlepších svetových praktík a skúseností.

Predovšetkým, WANO partnerské previerky (ďalej WPR) umožňujú pohľad prevádzku a bezpečnosť elektrárne očami skúsených a nezávislých odborníkov, pričom každý expert je rovnocenný  partner manažérom jednotlivých hodnotených oblastí i elektrárne ako celku.

WPR sa konajú zhruba raz za 6 rokov, s  tzv. Follow-up review následnou previerkou, ktorá by mala byť približne každé dva roky. Vychádzajúc zo súčasnej previerky Slovenské elektrárne stanovia harmonogram implementácie odporúčaní WANO, pričom misia na hodnotenie akčného plánu implementácie je očakávaná o dva roky.

Členovia tímu súčasnej partnerskej previerky odpracovali celkovo v jadrovej energetike 570 rokov a zúčastnili sa na 146 medzinárodných misiách.  V priemere tak vychádza na každého člena takmer 25 odpracovaných rokov a absolvovaných 6,3 misie.

Zdroj: Slovenské elektrárne

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.