Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. októbra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Spoločný energetický trh Česka a Slovenska láka aj ďalšie krajiny

Kým Slovensko získalo už len tým, že v roku 2009 vytvorilo krátkodobý trh s elektrickou energiou, Čechom sa zdvojnásobila jeho likvidita a klesli im aj ceny elektriny pri obchodovaní. „Okrem toho sa zjednodušili procesy cezhraničného obchodovania medzi Českom a Slovenskom, čo pozitívne vnímali obchodníci,“ upozornil Láznička.

Spoločný česko-slovenský trh prispel aj k rozvoju konkurencie na domácich trhoch, pretože zjednodušil obchodovanie a elektrinu začalo ponúkať viac subjektov. Pre obchodovanie cez hranice sa používa metóda takzvaného market couplingu. „Obchodníci zadávajú požiadavky na nákup a predaj vo svojich zónach. Objednávky sa zosumarizujú a spárujú sa, čiže sa zoradia podľa ceny. Zvýhodnené sú objednávky za najvyššiu cenu. Vznikajú krivky dopytu, čiže nákupu a ponuky, predaja a kde sa pretnú, tam sa vygeneruje cena,“ priblížil Láznička.

Prvé objednávky z prepojených obchodných oblastí Česka a Slovenska boli spoločne párované pre obchodný deň 1. septembra 2009. V septembri 2012 sa k nim úspešne pripojila aj maďarská obchodná zóna.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.