Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. októbra 2013 Jadrová energia od Energia.skTASR

Ukrajina schválila tranzit nukleárneho materiálu medzi Maďarskom a Ruskom

Pôvodná dohoda bola podpísaná 29. decembra 1992, tá však je už zastaraná. Novú dohodu podpísali vlani 17. októbra v Kyjeve predstavitelia štátnych úradov pre atómovú energiu Maďarska – József Rónaki, Ruska – Nikolaj Spasskij a Ukrajiny Olena Mikolajčuková.

Nový dokument podľa zdôvodnenia ukrajinského parlamentu určuje bezpečnostné podmienky a zodpovednosť zúčastnených strán, vytvára zmluvný a právny rámec pre ochranu životného prostredia, ale tiež zaručuje, že Ukrajina má ako tranzitná krajina prednosť pri prevoze nukleárneho materiálu.

V zmysle dohody bude prevoz zabezpečený železnicou bez prekladania. Transport vyhoreného atómového paliva budú po celej trase prevozu strážiť ozbrojené zložky.

Ochranu prevozu nového nukleárneho materiálu a iného špeciálneho tovaru zabezpečia jednotlivé krajiny v súlade s vlastnými predpismi.

Dohoda vstúpi do platnosti v deviaty deň po tom, čo ju všetky tri krajiny ratifikujú. Dohoda platí na desať rokov, čo je možné predĺžiť o ďalších desať rokov, ak ju niektorá z krajín 12 mesiacov pred ukončením platnosti nevypovie.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.