Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energofórum - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Energofórum konferencia
23. októbra 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

Energofórum: Projekty Rosatomu sú príležitosťou aj pre slovenské firmy

Na snímke zľava Richard Kvasňovský (TASR), Jana Moravcová (ENSTO-E), Peter Čulen a Juraj Šedivý (OKTE) a Denisa Voleková (Rosatom Overseas). FOTO TASR – Dušan Hein

„Rusatom Overseas vidí v oblasti jadrovej energetiky potenciál na dlhodobú spoluprácu so slovenskými spoločnosťami,“ uviedla Voleková počas svojej prezentácie. Vo svojom príspevku tiež informovala, že predpokladané portfólio globálnych objednávok Rosatomu na zariadenia a služby pre nové bloky do roku 2030 sa odhaduje na 300 mld. dolárov. „To ponúka sľubnú perspektívu aj pre slovenské spoločnosti, ktoré sú našimi tradičnými partnermi,” doplnila.

V tejto súvislosti obchodná zložka Rusatom Overseas organizuje 20. novembra 2013 špecializovaný obchodný seminár pre potenciálnych dodávateľov zo Slovenska pre ruskú korporáciu.

Rosatom v súčasnosti stavia 28 atómových reaktorov po celom svete. Z toho až 9 prebieha na území Ruskej federácie, informovala Voleková.  Výstavba ďalších reaktorov na ruskom území je v schvaľovacom procese. Ruský gigant je rovnako aktívny vo viac než dvoch desiatkach globálnych tendrov na hlavného dodávateľa jadrovej technológie.

Konkurenčnú výhodu ruskej firmy vidí šéfka slovenskej pobočky vo fakte, že jednotlivé firmy korporácie pokrývajú celý cyklus jadrovej energetiky, resp. celý cyklus využívania uránu. Korporácia Rosatom dokáže súčasne poskytovať všetky služby, ktoré s jadrovou energetikou ako takou súvisia. „Rosatom nielen dokáže stavať, ale dokáže aj spúšťať jadrové elektrárne do prevádzky,“ zdôraznila.

Spomedzi nových trhov je najmä pre Čínu a Indiu jadrová energetika „jediným rozumným riešením, ako pokryť base-load“ (základné energetické pásmo), uviedla. Perspektívnym je podľa Volekovej i naďalej aj trh v Európe, podľa nej sú len tri krajiny, ktoré sa v priamej náväznosti na nehodu vo Fukušime rozhodli v budúcnosti nevyužívať elektrinu z jadra – Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko.

Na snímke zľava Peter Čulen a Juraj Šedivý (OKTE) a Denisa Voleková (Rosatom Overseas). FOTO TASR – Dušan Hein

Dlhodobý záujem má Rosatom aj o dostavbu českého Temelína. Firma okrem toho úzko spolupracuje s fínskou spoločnosťou Fennovoima Oy. Ide o výstavbu bloku na báze ruskej technológie VVER-1200 v lokalite Hanhikivi. Spoločnosti plánujú podpísať kontrakt na výstavbu jadrovej elektrárne do konca roku. Voleková spomenula tiež nedávny kontrakt, ktorý Rosatom podpísal so spoločnosťami Rolls-Royce a Fortum. Týka sa spoločného posúdenie príležitostí na výstavbu a prevádzku jadrových elektrárni na báze technológie VVER vo Veľkej Británii.

Slovensko v súčasnosti prevádzkuje 4 bloky reaktorov VVER s ruským dizajnom, pripomenula.  Tie sa podieľajú na produkcii viac než polovice elektrickej energie v krajine. Rusko je tiež dodávateľom jadrového palivo do všetkých slovenských reaktorov. Aktuálnou otázkou je možnosť vstupu Rosatomu do projektu výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach. Rusi totiž zvažujú, že odkúpia podiel českej spoločnosti ČEZ, ktorá v súčasnosti vlastní 49 % akcií Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS).

Príležitosť pre spoluprácu vidí Rosatom aj v projekte dostavby cyklotrónového centra v Bratislave, čo nie je energetický projekt, ale ide o využitie nukleárnych technológií v medicíne.

”Aby bola spolupráca so slovenskými spoločnosťami na aktuálnych i budúcich projektoch užšia, Rosatom otvoril minulý rok svoje marketingové zastúpenie na Slovensku. Naša kancelária sa bude jednak usilovať o zapojenie slovenských spoločností do globálneho dodávateľského reťazca Rosatomu pre projekty v Rusku i v ďalších krajinách a zároveň zastupuje záujmy ruského jadrového priemyslu na Slovensku,” uzavrela Voleková.

Dvojdenná odborná konferencia ENERGOFÓRUM® 2013 ELEKTRINA sa uskutočnila v dňoch 17. a 18. októbra 2013 vo Vyhniach pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR. Organizátorom je spoločnosť sféra, a.s., partnerom je i spoločnosť energy analytics, s.r.o.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.