Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. októbra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Unipetrol vykázal v 3. kvartáli stratu

Analytici však Unipetrolu predpovedali v 3. štvrťroku ešte nižšiu stratu, a to v priemere 103 miliónov Kč.

Tržby petrochemickej skupiny sa v období júl-septemer 2013 medziročne znížili o 12 % na 24,86 miliardy Kč. Dôvodom bol pokles predaja rafinérskych produktov. Analytici očakávali o niečo vyššie tržby, a to 25,015 miliardy Kč.

Za prvých deväť mesiacov roka sa čistá strata Unipetrolu prehĺbila na 706 miliónov Kč z 318 miliónov Kč v rovnakom období 2012. Výška tržieb od začiatku januára do konca septembra klesla o 8 % na 74,35 miliardy Kč.

Prevádzkový zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v 3. kvartáli medziročne prepadol o 80 % na 235 miliónov Kč v dôsledku slabšieho odbytu a výraznému poklesu rafinérskych marží.

Generálny riaditeľ Unipetrolu Marek Switajewski potvrdil svoje predchádzajúce vyhlásenia, že bude ťažké dosiahnuť finančné ciele pre rok 2013. Switajewski v septembri uviedol, že skupina naďalej očakáva kladný prevádzkový zisk za tento rok, ale dodal, že sa vzhľadom na súčasné makroekonomické a regulačné podmienky to bude ťažké. Nepriaznivý vplyv na výsledky spoločnosti má podľa jej riaditeľa pretrvávajúca slabosť domácej ekonomiky a tiež pomalšie schvaľovanie štátnych opatrení proti daňovým únikom.

(1 EUR = 25,727 CZK)

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.