Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. októbra 2013 Jadrová energia od Energia.skTASR

EDF a čínske firmy postavia v Británii prvú jadrovú elektráreň po 20 rokoch

Podľa britského ministra energetiky Edwarda Daveyho je tento energetický projekt pre krajinu dôležitý. Elektráreň Hinkley Point C v grófstve Somerset na juhozápade Anglicka by mala začať fungovať v roku 2023. Elektráreň bude mať dva reaktory a v prevádzke by mala byť 60 rokov. Náklady na jej výstavbu sa odhadujú na 16 miliárd libier (18,93 miliardy eur). EDF by mala v projekte kontrolovať 45 až 50-% podiel, Areva okolo 10 % a zvyšok čínske spoločnosti China National Nuclear Corporation a China General Nuclear Power Corporation.

Jednu z posledných prekážok na uzatvorenie dohody sa podarilo odstrániť počas návštevy britského ministra financií Georga Osborna minulý týždeň v Číne. Ten informoval, že čínske firmy budú môcť investovať do britských civilných jadrových projektov.

Londýn je presvedčený, že projekt umožní krajine znížiť produkciu skleníkových plynov a do budúcnosti aj náklady na produkciu elektrickej energie. „Prvýkrát bude jadrová elektráreň v tejto krajine postavená bez použitia peňazí daňových poplatníkov,“ povedal Davey. Podľa kritikov dohody sa však ceny skôr môžu zvýšiť, pretože garantovaná cena za elektrickú energiu z tejto elektrárne je oproti súčasným cenám dvakrát vyššia.

Súčasná elektráreň v Hinkley sa na celkovej produkcii elektrickej energie v krajine podieľa približne 1 %. Po spustení Hinkley Point C do prevádzky v roku 2023 by sa tento podiel mal zvýšiť na 7 %.

(1 EUR = 0,84515 GBP)

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.