Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. októbra 2013 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EK navrhne zrušiť clá na letecké palivá

Európska komisia (EK) navrhne zrušiť s účinnosťou od 1. januára clá na dovoz leteckých pohonných látok. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroje oboznámené s problematikou. Návrh komisia predloží v pondelok a očakáva, že zástupcovia členských štátov ho schvália, uviedol pre agentúru Reuters predstaviteľ EÚ, ktorý si želala zostať v anonymite. „Našli sme technické riešenie,“ dodal. Letecké palivá sú v súčasnosti v EÚ oslobodené od ciel.

Komisia v júni uviedla, že dovoz leteckých pohonných látok z oblasti Blízkeho východu bude s účinnosťou od začiatku budúceho roka podliehať clu 4,7 %. Dôvodom pre zavedenie ciel malo byť vlaňajšie rozhodnutie vyňať štáty Perzského zálivu zo Všeobecného systému colných preferencií (GSP), v rámci ktorého EÚ ponúka zvýhodnenia rozvojovým krajinám. Členské štáty radu pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) sa totiž podľa klasifikácie Svetovej banky (SB) zaradili medzi krajiny s vyššími strednými príjmami.

Dopyt po leteckých pohonných látkach v Európe minulý rok zodpovedal úrovni 1,2 mil. barelov denne. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) jednu tretinu európskej spotreby zabezpečili dovozy, najmä z oblasti Blízkeho východu. India do krajín EÚ vlani exportovala v priemere 57 500 barelov denne, uviedla agentúra Reuters.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.