Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. októbra 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Fotovoltici stále hrozia žalobami pre G-komponent

Fotovoltici združení v Slovenskej asociácii fotovoltického priemyslu (SAPI) hrozia štátu žalobami. Nepáči sa im totiž zavedenie nového poplatku pre výrobcov elektriny za prístup do prenosovej, respektíve distribučnej siete, takzvaného G-komponentu. „Keďže poplatok je nelegitímny, hrozia žaloby, kde je veľký predpoklad, že výrobcovia elektriny vyhrajú. Slovenská republika potom bude musieť platiť arbitráž a súdne poplatky,“ uviedla asociácia na utorňajšej tlačovej besede.

Výrobcovia elektriny zo slnka sa chcú pre zavedenie G-komponentu obrátiť aj na prezidenta SR. „Žiadame prezidenta, aby vec posúdil, a ak uzná za vhodné, využil svoju ústavnú právomoc a obrátil sa na ústavný súd, pretože občan tak môže urobiť, až keď vyčerpá všetky dostupné zákonné možnosti,“ uviedli fotovoltici. Podľa nich G-komponent diskriminuje najmä menších výrobcov elektriny, keďže tí budú platiť poplatok za pripojenie do distribučnej siete, ktorý je podľa ich výpočtov 40-krát väčší ako poplatok za prístup do prenosovej sústavy. „Pre prenosovú sústavu je jasne stanovená výška poplatku na úrovni 50 centov za jednu megawatthodinu. Pri fotovoltickom zdroji sa výška G-poplatku vyšplhá až na jednotkovú cenu 20 eur za megawatthodinu,“ uzavrela asociácia.

Regulačný úrad všetky obvinenia výrobcov elektriny odmieta. Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík vysvetľoval zavedenie G-komponentu už aj Bruselu. Vo svojom liste ubezpečil riaditeľa pre vnútorný trh s energiami generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre energetiku Klausa-Dietera Borchardta, že zavedením G-komponentu úrad neurobil nič neobvyklé, čo by nemalo oporu v európskej legislatíve a v praxi ostatných členských krajinách EÚ. „Všetky kroky nášho úradu sme robili s vedomím, že v nijakom prípade nie sú v rozpore s legislatívou Európskej únie, nie sú diskriminačné, a že nesmú a nebudú mať negatívny dopad na otvorenosť vnútorného trhu a proces jeho integrácie,“ napísal Holjenčík v liste.

G-komponent prekáža aj veľkým výrobcom elektriny, ako sú napríklad Slovenské elektrárne. Tie už plánujú aj kvôli tomuto poplatku vypnúť dva bloky vo Vojanoch. Tiež nevylúčili v tejto veci ani súdnu dohru.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.