Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. októbra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Barel WTI sa na záver týždňa predával v New Yorku po 102.02 USD

V Londýne klesla cena barelu severomorskej ropy Brent, od ktorej sa na medzinárodnom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov komodity, o 52 centov na 111,28 USD.

Cena WTI tento týždeň klesla v porovnaní s jej záverečnou úrovňou v piatok 5. októbra o 1,82 USD, alebo 1,8 %. Kolísanie ceny hlavného druhu americkej ropy ovplyvňovali rokovania republikánov v Kongrese s predstaviteľmi administratívy prezidenta Baracka Obamu vo Washingtone o zvýšenie stropu pre úroveň štátneho dlhu Spojených štátov. Ak bola nádej, že sa dohoda dosiahne, cena WTI na burze rástla, v opačnom prípade klesala. V uplynulom týždni došlo v troch dňoch k jej medzidňovému poklesu, dvakrát vzrástla.

Medzinárodný menový fond i skupina najvplyvnejších priemyselných a rozvojových štátov (G20) v piatok naliehavo vyzvali predstaviteľov USA, aby spor o dlhový strop čo najskôr pozitívne vyriešili. V opačnom prípade hrozí Spojeným štátom ale aj celému svetu obnovenie krízy s ťažkými následkami pre globálnu ekonomiku.

Reuters uviedol, že sa v piatok dohoda ešte nedosiahla, ale optimizmus sa zvyšuje. Teraz sa už nediskutuje, či zvýšiť strop, ale o koľko miliárd dolárov ho treba zdvihnúť.

Dohoda sa musí dosiahnuť do 17. októbra, ináč by Spojeným štátom hrozila platobná neschopnosť.

(1 EUR = 1,3566 USD)

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.