Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
9. októbra 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Fukušime unikla rádioaktívna voda, robotníci s ňou prišli do styku

Po chybnom odpojení rúry z odsoľovacieho systému vytieklo „niekoľko ton“ kontaminovanej vody, ktorú sa však podarilo ešte v areáli zadržať, oznámil hovorca energetickej firmy. Pre Tepco ide o ďalší z radu incidentov, s ktorými sa počas likvidačných prác v elektrárni stretáva.

Únik vody je vo Fukušime častým problémom. V auguste odtieklo z nádrží asi 300 ton vysoko rádioaktívnej vody. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že v elektrárni je uskladnené „obrovské množstvo“ a že jej likvidácia potrvá niekoľko desaťročí.

V pondelok informovali spravodajské portály o tom , že jeden z fukušimských zamestnancov nedopatrením vypol pumpy časti systému chladenia. Televízia RT uviedla, že odpojil prívod energie. Bez prúdu bola elektráreň tiež začiatkom roka, keď závadu na rozvodoch spôsobil zrejme potkan. Pokiaľ je komplex bez elektrickej energie, palivové tyče nie je možné chladiť.

Japonsko v nedeľu oznámilo, že je pripravené prijať zahraničnú odbornú pomoc. Elektráreň bola ťažko poškodená pri zemetrasení v roku 2011 a Japonsko má s likvidáciou následkov ťažkosti.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.