Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
4. októbra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Orbán navrhol Chorvátsku civilizované správanie sa bez zatýkania šéfa MOL

„Priateľstvo medzi Chorvátskom a Maďarskom je hodnotou, ktorú nemožno narušiť nijakým obchodným konfliktom,“ konštatoval v súvislosti so sporom medzi MOL-pm a chorvátskym koncernom INA.

Podľa Orbána Chorvátsko aplikovalo neekonomické donucovacie prostriedky, ktoré sú dôvodom k zváženiu, či MOL – s 25-percentným podielom maďarského štátu v spoločnosti – by mal zostať na chorvátskom trhu.

Premiér navrhol, aby Chorvátsko tiež zvážilo prevziať určitý podiel v INA do štátnych rúk.

„Ak sa rozhodnú (Chorváti), že v určitých činnostiach chcú pokračovať so štátnou účasťou, prijmeme to. Existuje však aj civilizovanejší spôsob, v rámci ktorého nie je potrebné nikoho zatýkať a pochybným spôsobom obviňovať,“ povedal Orbán.

Zároveň zdôraznil, že cieľom Maďarska je ochrániť každého maďarského občana, ale aj to, aby chorvátsky štát pochodil dobre a aby súčasne bolo zachované maďarsko-chorvátske priateľstvo.

Chorvátsko v uplynulých dňoch vydalo na šéfa spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v INA.

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.

Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, v stredu 2. októbra vyzvala MOL, aby prehodnotil svoje portfólio a pripravila predaj svojich akcií v chorvátskej INA.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.