Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. januára 2012 Ostatné od Energia.skSITA

Jozef Holjenčík: Poznámka k vyhláseniu MH SR z 25.1.2012

Dá sa povedať, že všetky jeho vystúpenia sa nesú v znamení informačného relativizmu. Jeho tvrdenia znejú  síce bombasticky,  ale kto by ich chcel dešifrovať po odbornej stránke, neúspech má zaručený. Napriek tomu si dovolím na túto tému jednu poznámku.

Korekčný faktor, ktorý pán minister vášnivo obhajuje a ktorý je podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví iba pohodlným nástrojom monopolov  preniesť akúkoľvek stratu v podnikaní na plecia spotrebiteľov cez automaticky zvýšenú cenu,  má podľa neho zabrániť, aby úrad schvaľoval to, čo uzná za vhodné bez nutnosti skutočného odôvodnenia. Ide vraj o „stratu svojvôle úradu   a možnosti arbitrárneho rozhodnutia“.

Minister hovorí niečo o arbitrárnom rozhodovaní. Možno sa len domnievať, že mal  na mysli kompetencie úradu ako štátnej autority, ktorá v konečnom dôsledku musí rozhodnúť v spore záujmov dvoch nezmieriteľne protikladných účastníkov trhu s energiami – dodávateľov a odberateľov. Takáto kompetencia mu zrejme vadí. Radšej by presadzoval trhové handrkovanie výrobcov, distribútorov, dodávateľov a priemyselníkov.   Okrem iného  o tom svedčí návrh ustanovenia zákona, podľa ktorého by  regulované subjekty  de facto určovali zloženie kontrolných skupín úradu na výkon kontroly u nich samých. Ponúka sa otázka: Ak by nebolo „arbitrárneho“ rozhodovania úradu, aké miesto v zápase o ceny by zostalo pre ostatných spotrebiteľov akými sú napríklad školy, nemocnice, domácnosti?

Úrad vždy, na rozdiel od presadzovaných snáh pána ministra, bral pri svojom rozhodovaní do úvahy iba fakty. Na rozdiel od neho to môže kedykoľvek preukázať. Pravdepodobne, ak by úrad už „arbitrárne“ nezavadzal a fungoval by korekčný faktor, pán minister by sa už v minulom roku tešil z 50 %- ného nárastu ceny plynu pre domácnosti. Totiž, strata 70 miliónov eur v sektore domácností, ktoré Slovenský  plynárenský  priemysel neustále spomína, hoci ju nikdy nezdokladoval, by sa elegantne premietla do ceny a ľudia by mohli ísť do hory na drevo.

S pánom ministrom Miškovom je škoda polemizovať. Jeho nedávny výrok: „keby sme mohli sami určovať ceny, nepotrebujeme žiadny regulačný úrad“, hovorí za všetko. Bude si húsť svoje bez ohľadu na realitu. Tvrdohlavo nasleduje svoj sen, odstrániť z cesty Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ako otravnú prekážku slobodného drancovania Slovenska energetickými monopolmi.

Jozef Holjenčík

(autor je predsedom Rady pre reguláciu a zastupujúcim predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.